Darček pre všetkých milovníkov Domaše a ľudí z okolitých obcí

  • PDF
Užívateľské hodnotenie: / 0
NajhoršíNajlepší 

Obsahuje videá: Ležali dlhé roky zapadnuté prachom v archívoch a časom sa na nich zabudlo. Našli sme ich, aby ostali na pamiatku pre ďalšie generácie. Staré filmy, kde najstarší má skoro 50 rokov a najmladší niečo cez 20 rokov. Pozrite sa, aký bol život v zatopených obciach, ako žili ľudia z Kelče, Dobrej, Trepca, Veľkej Domaše a Holčíkoviec. Dozviete sa aj, ako sa rozdávali vianočné darčeky.  




Prvý dokument z roku 1960 - 1967


Starý dokument zaznamenáva život v obciach, ktoré boli zatopené pri výstavbe vodnej nádrže Veľká Domaša. Dozviete sa, ako sa prijímalo rozhodnutie o výstavbe priehrady, ako vyzerela povodeň na Ondave, ako sa stavala priehrada a aké boli pocity ľudí, ktorí sa lúčili so svojimi domovmi. Pri troche snahy v dokumente nájdu svojich predkov ľudia z Novej Kelče, Veľkej Domaše, Holčíkoviec, Trepca a Dobrej nad Ondavou, poniektorí možno ešte dnes žijú.

 
 

 
 

 


Druhý dokument z roku 1985


Na videu je zaznamenaný život na JRD Domaša. Uvidíte, ako sa pred rokmi pri Domaši rozdávali darčeky, aký bol život na družstve, ako kedysi vyzeral dnešný obľúbený penzión Goral, ako žili ľudia v Holčíkovciach, ako vyzerali kultúrne slávnosti v obci a ako sa kedysi dokázali postarať o rekreačnú oblasť Monika a Eva. 
 


 
 



Tredí dokument z roku 1992


Najmladší zo série starých dokumentov zaznamenáva život v rekreačnej oblasti Domaša pred obdobím úpadku. Na videu je zachytená ešte stará loď pred jej odvozom do Prahy, obľúbený podnik Koliba, ale aj kempingy v čase svojej slávy, ktorá sa postupne blížila ku koncu a dospela až do dnešného žalostného stavu.


Mnohé z toho, čo kedysi fungovalo je dnes už len nostalgickou spomienkou na staré dobré časy. Od roku 1993 nastala na Domaši obdobie dlhodobého úpadku, pod ktorú sa podpísali najmä nekompetentné vedenia samospráv v okolí Domaši. 

 

 



Cykloturistika

Rybolov

Vodné športy

uvod3