Vodné športy


Rekreačná oblasť Domaša disponuje optimálnou klímou, priemerná teplota vody je 23°C. Tieto podmienky zabezpečujú príjemné kúpanie v čistej, zelenej až zelenomodrej vode od júna do polovice septembra. Domaša ponúka množstvo možností na aktívne využitie voľného času, dajú sa tu pestovať aj náročnejšie vodné športy ako windsurfing či potápanie.Veľký  boom zaznamenal v poslednom období najmä jachting. Za posledných 10 rokov pribudlo na Domaši viac ako 30 jácht a ich počet každým rokom narastá. Veľmi pestrý je aj jachtársky život a množstvo pretekov, ktoré sa na Domaši v letnej turistickej sezóne konajú. Jachtárstvo na Domaši sa riadi podľa Poriadku pre prevádzku plavidiel.
Pre menej náročných sú vo všetkých rekreačných strediskách na Domaši pripravené dobre vybavené požičovne člnkov a vodných bicyklov.
Čítajte viac...

Windsurfing

Scenéria okolia radí Veľkú Domašu k najkrajším kútom Slovenska. Nádrž je umiestnená medzi kopcami a vietor tam nie vždy fúka tak, ako by si surfisti priali. Voda je veľmi čistá, modrozelená. Všetky miesta, odkiaľ sa dá štartovať, sú dostupné autom a v každom stredisku je minimálne jedno zariadenie, kde sa dá zaobstarať občerstvenie. Ak nie je nádrž plná, môžu nastať problémy s rybármi. Pri svojej činnosti sa dostávajú aj medzi surfistov a potom sa môže stať, že im títo ťahajú rybárske lanká. Netreba však hádzať všetkých do jedného vreca, s mnohými sa dá v pohode dohodnúť. Surfisti poznajú a využívajú na Veľkej Domaši viacero stredísk vhodných na surfovanie – Krym, Nová Kelča, Valkov, Dobrá, Eva a Zelená lagúna. Čítajte viac...

Potápanie

Priemerná viditeľnosť je asi 2 - 5 m, v letných mesiacoch aj menej. Dno je prevažne ílovito - bahnité bez významného porastu vodných rastlín. Najviac rastlín je okolo brehov do hĺbky 3 - 4 m. Dno sa mierne zvažuje a je málo členité. Maximálna prevádzková hladina je 162,4 m n. m. a maximálny vodný objem je 166,5 mil. m3.
Pri ponoroch je možné z hľadiska fauny sledovať slávku jedlú, ostrieža, šťuku, zubáča, ploticu, kapra, sumčeka amerického, sumca, úhora a ďalšie druhy sladkovodných rýb.
Čítajte viac...